OBILJEŽAVANJE TJEDNA ZDRAVLJA U DJEČJEM VRTIĆU ”CVRČAK I MRAV”


Categories :

Dječji vrtić ”Cvrčak i mrav” i ove se godine uključio u obilježavanje Tjedna zdravlja u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod motom ”Tjedan zdrave prehrane” u periodu od 3. do 7. travnja. Svakodnevne teme bile su raznovrsne: ponedjeljak 3.4. ”Uz žitarice za dobar početak tjedna”, utorak 4.4. ”Varivom se počasti kako bit i povrće moglo snagu dati”, srijeda 5.4. ”Sjajne zube zahvaljujući siru i mlijeku pokaži, a svoje kosti osnaži”, četvrtak 6.4. ”Čuvamo zdravlje voćem da nam tijelo dobije vitamina napretek” te petak 7.4. ”Bjelančevine ne zaboravi, da ti se vikend u dobroj formi dogodi”. U obilježavanje Tjedna zdravlja uključile su se sve odgojno-obrazovne skupine našeg vrtića (3 jasličke i 4 vrtićke).

U ponedjeljak, za dan posvećen žitaricama, djeca su na razne načine upoznavala pšenicu, heljdu, zob, riža, leća, kukuruz (taktilno, vizualno). Razgovarala su o tome kako dobivamo žitarice i tko se sve njima hrani te utvrđivala razliku između integralne i bijele riže i brašna. Izrađivali su se zdravi kolačići od zobenih pahuljica i voća. Provodile su se likovne aktivnosti otiskivanja kukuruza i obojane riže.

U utorak, dan za povrće, djeca su imenovala svoje najdraže povrće, razgovarala o tome raste li u ili iznad zemlje te ga grupirala po bojama. Sadile su se sjemenke tikvica, mahuna, mrkve, rajčice, blitve i peršina. Likovno se povrće izrađivalo od komadića kolaž papira. Rješavale su se zagonetke o povrću te se isto taktilno prepoznavalo zatvorenih očiju.

Srijeda je bila posvećena mlijeku i mliječnim proizvodima. Razgovaralo se o tome koje životinje daju mlijeko, koje proizvode od mlijeka poznajemo, u kojim se jelima nalazi, tko sve pije mlijeko, zašto je mlijeko važno za rast i razvoj te zdravlje naših kostiju. Proveo se eksperiment ”Magično mlijeko” miješajući mlijeko sa prehrambenim bojama. Također se proveo i eksperiment ”Kako se muze krava”.

Četvrtak, voćni dan, protekao je u razgovorima koje voće poznajemo i koje nam je najdraže. Izrađivala se voćna salata i voćni ražnjići te zdravi voćni napitci (smoothi). Prepoznavalo se voće po teksturi zatvorenih očiju. Djeca su isprobavala samostalno rezati voće.

U petak, dan za bjelančevine, su djeca razgovarala o tome gdje se sve nalaze bjelančevine i čemu nam služe. Naglasak se stavio na važnost jedenja ribe. Izrađivao sa tanjur sa zdravim namirnicama, izrezanima iz raznih kataloga. Za kraj tjedna djeca su većinu dana provela na zraku i vježbala na vanjskom prostoru.