OBILJEŽEN MJESEC KNJIGE


Categories :

U periodu od 15. listopada do 15. studenog obilježava se Mjesec hrvatske knjige. U obilježavanje su se uključile i sve jasličke i vrtićke skupine našeg vrtića.

U vrtićkim skupinama objekta Tribalj gostovala je mama koja je pričala priču u dvorani za skupine Črišnjice i Bobice, a nakon toga su postavljeni punktovi po dvorani gdje su djeca mogla birati bojanke na temu priče, radne listiće te listanje i promatranje taktilnih, zvučnih i drugih slikovnica koje je osigurala mama. U suradnji s roditeljima, ispunjene su pristupnice za učlanjenje u Bibliobus. Oformljena je i “Mala biblioteka” na hodniku gornjeg kata vrtića, gdje su roditelji i djeca u mogućnosti posuditi knjigu. U skupini Bobice oformljena je mala knjižica u suradnji s roditeljima, a koju su opremili tako što je svako dijete donijelo jednu knjigu od kuće. Te su knjige čitane tijekom jutarnjeg kruga ili prije dnevnog odmora. U jasličkim skupinama Rožice, Ribice i Tići Mjesec knjige obilježen je kroz niz aktivnosti: listanje, promatranje, interpretacija slikovnica, proučavanje i istraživanje taktilnih, zvučnih slikovnica i slikovnica s prozorčićima, interpretacija sliko-priča, bogaćenje rječnika kroz imenovanje predmeta i životinja (ilustracije), donošenje slikovnica od kuće za čitanje u vrtiću, a u skupini su gostovali i roditelji koji su djeci čitali slikovnice. Čitajući i listajući slikovnice o životinjama, oponašali su zvukove životinja i imenovali životinje te tako tematski spojili Mjesec hrvatske knjige s eko temom. Jaslice su se također pridružile vrtićkim skupinama u oformljivanju male knjižnice na hodniku te obavijestili roditelje o mogućnosti posuđivanja slikovnica.

Djeca objekta Bribir posjetila su Narodnu knjižnicu i čitaonicu Bribir. Tom prilikom učlanjena su sva djeca koja još nisu članovi knjižnice. Razgovaralo se o važnosti čitanja i poticalu djecu da potraže i pronađu nešto što ih zanima. Naglasilo se kako sve knjige treba čuvati i dobro paziti kako s njima treba postupati. U hodniku vrtića oformljena je mala Cvrčkova knjižnica te su uključeni roditelji i djeca u prikupljanju slikovnica od kuće. Djeca ih mogu posuđivati međusobno. Svakoga dana pročita se jedna od slikovnica koju djeca odaberu. U skupini Frankopani također je oformljena mala knjižnica koja je nadopunjavanja slikovnicama koje su djeca svakodnevno donosila od kuće. Djeca iz jasličke skupine Mravci počela su pokazivati interes za slikovnice te su često s veseljem prelistavali iste. U suradnji s roditeljima svako dijete u skupinu je počelo donositi i svoju najdražu slikovnicu te su iste čitali, prelistavali, imenovali viđeno i slično. U obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige se uklopila i predstava ”Dobro se dobrim vraća”.