SVJETSKI DAN DJETETA


Categories :

Svake godine 20. studenog se obilježava Svjetski dan djeteta, dan kada je 1989.godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Obilježavanjem ovog dana osvještava se uloga i budućnost djece te se stvara obećanje da će se stvoriti svijet u kojem će svako dijete živjeti sretno i bezbrižno. U našem vrtiću je obilježen Svjetski dan djeteta kroz razne aktivnosti i poticaje u kojima djeca rado i aktivno sudjeluju.

Jaslička skupina “Ribice” je izradila plakat “Ljubav djeci prije svega” na kojem su otisnuli dlanove te proveli likovnu aktivnost oslikavanja prirodnim materijalima. S obzirom da je jedno od najvažnijih prava djeteta igra, jaslička skupina „Tići“ je Svjetski dan djeteta obilježila na način da su djeci po centrima ponudili različite poticaje te su oni vlastitim odabirom izabrali centre i poticaje u kojima su se igrali. Nadalje, u Rožicama su povodom Svjetskog dana djeteta razgovarali o tome što djeca trebaju, žele i vole te su napravili plakat s njihovim izjavama. Črišnjice i Bobice su Svjetski dan djeteta obilježili razgovorom o pravima djece, što sve djeci treba, izrazili su svoje stavove i mišljenja. Osim toga, izradili su plakat sa dječjim izjavama te su boravili na na igralištu u blizini jezera gdje su oslikavali dječja prava kredom.

Sve tri odgojne skupine u Bribiru su obilježile Svjetski dan djeteta raznolikim i prigodnim aktivnostima kao što su čitanje priča i pjesmica na temu djeteta, izradama plakata s dječjim crtežima, izrezanim oblicima te porukama. Razgovarali su o pravima djece ,o obitelji te različitostima. Ponuđene su i likovne aktivnosti kao što su oslikavanje svog crno-bijelog portreta te crtanje sebe i svoje obitelji .Taj dan je svatko dijete donijelo neki poseban predmet od kuće te se razgovaralo o njemu i igrale su se razne prigodne igre.