TJEDAN ZDRAVLJA U DV ”CVRČAK I MRAV”


Categories :

Dječji vrtić ”Cvrčak i mrav” i ove se godine uključio u obilježavanje Tjedna zdravlja, koje se protegnulo tijekom cijelog mjeseca travnja. U obilježavanje su se uključile sve jasličke i vrtićke skupine.

Jaslička skupina Mravci su Tjedan zdravlja obilježili kroz razne aktivnosti – čitanjem slikopriče “Zaigrana lopta”, likovnom aktivnošću ukrašavanja sportskih rekvizita te su svakodnevnim tjelesnim aktivnostima i igrama učili o važnosti sporta za ljudski organizam. Također su kroz imitativnu igru “Tržnica” i stolno- manipulativne igre učili naziv, oblik i boju voća i povrća. Na kraju su sami izradili ukusne voćne ražnjiće.

U vrtićkoj skupini Frankopani čitali su priču Mišić Roti te pomoću plišanca Mišića vježbali hrabrost da okuse nove okuse, izrađivali i kušali razne vode s okusima (jabuka ,limun, naranča..), istraživali razne mirise hrane i začina, crtali najdraže voće i povrće, igrali istraživačku igru: pogodi koje voće ili povrće? , te cijedili naranče i radili i kušali svoj zdravi sok….

Skupina Cvrčci započela je Tjedan zdravlja razgovorom o zdravlju te kako ga možemo očuvati i jačati, potom o važnosti voća i povrća te igrali igru Tajnovita vrećica u kojoj su djeca opipom morala pogoditi koje se voće u njoj nalazi. Djeca su napravila voćnu salatu za proslavu rođendana. Proveli su aktivnost Dječja škola okusa u kojoj su djeca kušala limun i bananu te uspoređivali okuse.

U jasličkoj skupini Ribice provodili su aktivnosti vezane uz zdravlje pod motom “Živjeti zdravo”, upoznali se i istražili raznovrsno voće i povrće u slikovnicama, na fotografijama, pokrivaljkama, umetaljkama i svim osjetilima.. Radili su na bogaćenju rječnika, prepoznavanju, imenovanju i kušanju raznovrsnog voća. Izradili su i degustirali zdravi voćni sok (cijeđenje naranče i limuna- uspoređivanje okusa slatko i kiselo). Posijali su povrće o kojem svakodnevno brinu. Izradili voćnu salatu i miksali sok od jabuke te degustirali. Svakodnevno su provodili tjelesne aktivnosti (tjelovježba uz stihove i glazbu, male tjelesne aktivnosti – puzanje, provlačenje, penjanje, kratki poligoni i elementarne igre u dvorani, šetnje bližom okolicom i igra na livadi..). Istraživali su i vodu u tekućem i krutom stanju, slikanje “mokro na mokro”, oslobađanje zaleđenih životinja…

U jasličkoj skupini Rožice započeli su sa uvodnim aktivnostima čitanja edukativnih slikovnica i listanja dječjih enciklopedija na temu zdravlja. Isto tako, zajedno sa jasličkom skupinom „Ribice“ proveli su „Sportski dan“ postavljanjem poligona prepreka na vanjskom prostoru dvorišta. U istome tjednu borave u zajedničkoj šetnji do obližnje livade na kojoj imaju piknik sa sezonskim voćem. Uslijedili su razgovori o važnosti voća i povrća; izradili su igru uparivanja voća i povrća te istražuju svježi plod naranče i limuna. Djeca su kušala ponuđeno voće, cijedila sok te degustirala prirodni sok od naranče i limuna. U posljednjem tjednu fokus su stavili na brigu o osobnoj higijeni – aktivnosti pravilnog pranja ruku, edukativne slikovnice te izrađuju poticaje za imitativnu igru pranja zubi od recikliranih materijala.

Jaslička skupina Tići Mjesec zdravlja obilježili su raznim tjelesnim aktivnostima u dvorani (poligon, provlačenje, prelaženje prepreka). Degustirali su razno svježe voće i povrće te cijedili naranče i pili taj sok. Djeca su mogla učiti o voću i povrću uz pokrivaljke te plakatom u obiteljskom centru.

Djeca vrtićke skupine Črišnjice provodila su aktivnosti u kojima ističu važnost fizičke aktivnosti i zdrave prehrane za zdravlje čovjeka. Sudjelovali u Mićem trku u sklopu

manifestacije Homo si teć u Rijeci, razgovarali o zdravim namirnicama, sijali salatu u svojem vrtu, degustirali zdrave domaće proizvode OPG-a Kirac. Boravili su na svježem zraku u dužim šetnjama i igrama u prirodi jačajući kondiciju.

U vrtićkoj skupini Bobice kroz cijeli mjesec aktivno se radilo na podizanju svijesti općenito o zdravom životu. Kroz slobodne razgovore u jutarnjem krugu povezali su prethodna znanja sa novim informacijama. Vitamini su bitni no djeca su usvojila znanja da je jako bitna raznovrsna prehrana, fizička aktivnost, dovoljno sna, osobna higijena te piti dovoljno vode. Izradili su zdravi kolač, cijedili sok koji su potom degustirali, provodile su se tjelovježbe u sobi uz glazbu kao i tjelesne aktivnosti u dvorani, sudjelovali u Mićem trku, posjetili i degustirali zdrave domaće proizvode OPG-a Kirac. Na kraju su djeca izradila plakat Abeceda vitamina.

Odgajatelji svih skupina su putem viber grupa roditeljima dostavili edukativne materijale te one s prijedlozima aktivnosti kako bi i oni kod kuće s djecom radili na promociji zdravog načina života.

Stručni suradnici su na oglasnim pločama svaki tjedan izvjesile novu temu vezanu uz pravilnu prehranu i tjelovježbu te zdrav način života.